We weten nog niet hoe succesvol de politieke beweging Denk  gaat worden in politiek Den Haag, maar dit is mijn voorlopige conclusie: het establishment moet beseffen dat er met Denk  een serieuze avant-garde politieke partij in Nederland is ontstaan. Ik heb verschillende lieden van het politieke midden gesproken (van CDA tot D66) – en de meeste lijken Denk nog steeds niet serieus te nemen. Dat is in principe dom, maar ook zonde.

Want wie minstens vijf minuten van zijn leven besteedt in het bestuderen van Denk komt tot deze ontdekking: Denk speelt in op de polarisatie die Nederland kenmerkt, vult een gat in het Nederlandse politieke electoraat en begrijpt heel goed hoe de nieuwe media (sociale media) kan worden ingezeten om te communiceren.

Persoonlijk vraag ik mij regelmatig af of Denk opportunistisch bezig is(vooral door racisme hoog op de agenda te zetten – racisme jegens de witte man bespreekbaar maken en wel zwijgen over racisme in de Turkse gemeenschap jegens de zwarte medemens, bijvoorbeeld). However, dat is een hypocriete constatering van mij. Want, welke politieke partij is niet opportunistisch bezig? De SP, GroenLinks, D66 en al die andere partijen zijn net zo opportunistisch , want opportunisme is de kern van parlementaire democratie.

Ik wil jullie niet belasten met een complexe discussie over democratie, maar we kunnen wel stellen dat democratie zoals we dat met elkaar hebben afgesproken, om belangen draait. Daaruit kunnen wij stellen dat Denk, net als de PVV, een partij is die heel goed reageert op bepaalde  belangen in de samenleving en een gat vult dien in het parlementaire electoraal.

Laten we afwachten hoe het afloopt, want Denk is meer dan peilingen en zetels in de kamer. Denk is bezig met een missie, je kunt het leuk vinden of niet, maar politiek draait om veel meer dan alleen maar zetels in de kamer te hebben. Het draait om zichtbaarheid, belangen accentueren, het volk mobiliseren, zaken op de agenda te zetten, het debat aanwakkeren en veel andere aspecten.

We wachten af hoe het verder gaat lopen met Denk. Mijn vermoeden is dat andere partijen Denk zullen kopiëren. They better start now.

Bron foto: Facebookpagina Denk