Ik mis de woorden om wat er nu in dit land gebeurt te vangen. Jij misschien wel?
Ik ben al een tijdje op zoek naar de Nederlander. Ik reis door het land (alles buiten Amsterdam en social media) om met mensen te praten over wat ons verbindt. Ik kom elke keer Nederlanders tegen die dag in dag uit keihard werken om dit land nog geweldig te maken dan het nu al is.

Ik kom veel Nederlanders tegen die oprecht bang zijn. Echt bang. Omdat ze niet zo goed weten hoe ze zich moeten verhouden ten opzichte van grote ontwikkelingen om hen heen. Daarnaast herkennen ze zich niet in wat ze op social media en op televisie zien. Zij die beter kunnen formulieren of extremer zijn lijken namens hen te praten. Hun eigen werkelijkheid wordt volledig door trending topics en drama overschaduwd.

Ik herken mijzelf ook niet meer in wat ik op social media en het nieuws zie. Elke keer als ik naar de universiteit ga of door het land reis kom ik in andere soort gesprekken dan wat ik hier op social media zie.  Het is zo raar hier – er is weinig ruimte tot reflectie en waarachtig dialoog. Het leven lijkt hier zo vluchtig en zinloos. Sorry als de voorgaande zinnen dramatisch klinken, ik ben mij bewust van de nuance, maar toch.

Met de kennis van nu durf ik voorzichtig te stellen dat wij in dit land heel slecht tot niet naar elkaar luisteren. We willen racisme via de rechter aan pakken en niet via de dialoog, confrontatie en onderwijs. We denken discriminatie via een wet te kunnen beëindigen en niet via verbinding, vertrouwen en respect. Daarmee ontken ik niet er verschillende methodes zijn, maar toch.

We leven in tijden waar verbinders als soft en hypocriet worden gezien. Wie probeert naar verschillende kanten van het verhaal te kijken wordt als een chameleon en dus niet als authentiek beschouwd, en moet dus worden wantrouwen.

Toch durf ik met de kennis van nu te stellen dat wij nu meer dan ooit verbinders nodig hebben. Zij die de PVV-stemmers, Trump-stemmers en de politieke bewegingen niet DENK per definitie veroordelen. Met die nog doen wat het woord zegt – extreme posities bij elkaar brengen. Want zonder verbinders is een samenleving onhoudbaar.