Sommige verhalen zullen ons kwalijk nemen als we ze niet verspreiden. Sommigen dingen zijn het waard om te delen.
Jacky Gosee worstelde met een leven in Nederland als een ongedocumenteerde. Zo erg dat toen zijn moeder overleed in Ethiopia, hij er niet naar toe kon reizen omdat hij nog geen verblijfsvergunning had, en dus geen reisdocument kon krijgen. Hij moest ‘zwart’ werken om te overleven. Maar hij heeft nooit opgegeven en vocht hij erkenning. Hij wilde van muziek gelukkig worden.

Terwijl je dit leest is het een ander verhaal. Jacky is een succesvolle artiesten in Ethiopia die milljonen maakt en miljoenen raakt. Hij toert over de hele wereld en komt bijvoorbeeld met een private jet in Washington D.C , om vervolgens voor duizenden fans op te treden. Hij krijgt zalen vol in Londen, Dubai en Addis. 


Jacky is erin geslaagd om in zijn westerse invloeden en de traditionele amharic muziek te combineren (ik weet eerlijk gezegd niet of ik die zin goed formulier, maar vooruit). Hij is bovendien de uitvinider van de zogenaamd ‘Jacky style’, een dansstijl die te zien is in zijn dit nummer ‘Sela Bey’, wat betekent: ‘chill, relax’ , ‘
wees wijs, we verstandig mijn schoonheid’. 

Hij zingt niet alleen over chillen. Zo bracht hij recentelijk een tribute uit naar 30 leden van de Ethopiese christen die vorige maand door de IS op een barbarse wijze werden afgeslacht. Vorige jaar bracht hij ‘Fiyamate’ uit, waarin hij via een liefdesverhaal op een subtiele wijze zijn mening geeft over de Ethopia-Eritrea conflict.

Moraal van dit verhaal? ‘Leef je droom’ zoals de motto Omar Munie luidt.

Sommige dingen zijn het waard om te delen. Ik was vandaag voor mijn studie bezig om Ethiopia te analyseren als competitieve autoritaire regime. Neem jezelf niet kwalijk als je niet weet wat dat betekent. Hoe dan ook, voorbij mensenrechtenschendingen en complexe politieke systemen bestaat er zo iets als liefde. Ik geloof dat muziek de suprematie heeft om waanhoop te overwinnen en liefde te verspreiden. Het verhaal van Jacky Gosee bewijst dat. Daarom besloot ik dit verhaal te delen. Dat ik vorige jaar in Mei al op mijn tijdlijn op Facebook schreef.

Sela bey!

Liefde overwint alles!