Screenshot 2014-11-20 at 15.23.10

Het was een roerig jaar, en de Amerikaanse blad TIME gelooft dat er bij iedere gebeurtenis mensen achter zitten. Mensen die het nieuws bepalen en invloed hebben op onze manier van denken en handelingen.

Wie wordt mens van het jaar 2014?

Je kunt hem lief hebben of niet. In Russland is hij in iedere geval geliefd door zijn mensen en verdient hij enorm autoriteit en ligitimiteit, blijkt uit cijfers. Maar liest 87 procent van de Russen is tevreden met deze man, cijfers waar figuren zoals Barack Obama en Mark Rutte van kunnen dromen. Ondanks zijn demonisering in de Westerse media is hij een absolute held in zijn land, is de conclusie.

Deze lijst met de 100 invloedrijkste mensen van het jaar 2014 wordt op 10 december bekend gemaakt. Waarom wordt Vladimir Putin de man van het jaar? Daar zijn heel veel verklaringen voor. Maar, iemand moet het zeggen: Putin heeft de afgelopen jaren laten zien dat Russland nog een belangrijk speler is. De denegrerende houding van het Westen naar Russland toe moet langzamerhand worden bijgesteld en Russland moet gewoon als een fatsoenlijk, volwaardig partner worden gezien. Het conflict in Syrië en Ukraine laat dat zien. En, het is zeker de man Putin die daarin een rol speelt. Een absolute game changer. Daarom wordt hij mens van het jaar.